Aukcje.org

Aukcje internetowe w Polsce i na świecie

 

Wyciek danych - cd..

Administratorom serwisów udało się ustalić adres IP komputera, z którego logował się autor wczorajszego zamieszania: 212.160.129.202 . Więcej informacji: Cross-post z informacją na usenecie.

 

  • # Funnyfish — 16/3/2004 @ 12:51:

    Czyżby dowcipniś był tak durny aby robić taki numer z sieci osiedlowej ?
    Z drugiej strony to kładzie sprawę bana na IP… bo przecież nie zablokuje się pół Torunia ze względu na jednego dowcipnego-inaczej…
    Gwoli uzupełnienia artykułu, aby dalej nie szukać dołączam rekord z ripe :

    inetnum: 212.160.129.192 - 212.160.129.223
    netname: SYSTEM
    descr: System
    descr: ul. Kusocinskiego 3
    descr: 87-115 Torun 16
    country: PL

    person: Wieslawa O.
    address: System
    address: ul. Kusocinskiego 3
    address: 87-115 Torun 16
    phone: +48 56 456-222
    e-mail: system [at nospam] ikp.atm.com.pl

  • # nie_wiecie_kto — 17/3/2004 @ 12:25:

    a czy Symantec i ISS ma z tym coś wspólnego? chodzi o dziury w oprogramowaniu

  • # Miki — 17/3/2004 @ 13:24:

    dziury ma wyłącznie w mózgu dowcipniś. Mechanizm bramki newsowej przez przypadek idealnie zgrany był z automatem powiadamiającym o sprzedaży towaru. Jednak w ten sposób w dowolnym serwisie aukcyjnym można uzyskać dowolną niemal ilość danych osobowych sprzedawców. Wyjściem byłoby przejęcie obsługi płatności przez serwis. Czyli takie total Escrow.

  • # Miki — 18/3/2004 @ 2:15:

    Poniżej cytat posta z pl.internet.mordplik:

    ****************************************************************
    Mi to na włam na router siakiś wygląda:
    Interesting ports on s9.elementy.pl (212.160.129.202):
    (The 1596 ports scanned but not shown below are in state: closed)
    Port State Service
    22/tcp open ssh
    111/tcp open sunrpc
    137/tcp filtered netbios-ns
    138/tcp filtered netbios-dgm
    139/tcp filtered netbios-ssn

    Tu pewnie dziurawy (nie, nie - ja na polityce się nie znam:)
    $ telnet 212.160.129.202 22
    Trying 212.160.129.202.22…
    Connected to s9.elementy.pl.
    Escape character is ‘^]’.
    SSH-1.99-OpenSSH_3.5p1

    A elementy.pl to zawsze mi się z moim miastem kojarzyły
    inetnum: 212.160.129.192 - 212.160.129.223
    netname: SYSTEM
    descr: System
    descr: ul. Kusocinskiego 3
    descr: 87-115 Torun 16

    Robią jakieś sieci w blokach na WiFi - generalnie porażka jak usłyszałem od
    jednego z userów (BTW: pokazywał kartkę z „instrukcją” jak skonfigurować
    sobie dostęp - czyli gdzie wpisać adres ip, netmaskę, gatewaya, DNSy -
    mistrzostwo świata (jakby DHCP nie można było postawić;) - najlepsze jednak
    to, że do poprawnego „działania internetu” należy obok TCP/IP koniecznie
    zainstalować NetBUI :D)
    ***********************************************************
    A facet albo robi powtórkę z rozrywki, albo juz znalazł nasladowców - zakładane są kolejne konta w serwisach (nie tylko aukcyjnych), a na podane w rejestracji adresy mailowe bramek do usenetu napływają kolejne śmieci.

  • # Miki — 18/3/2004 @ 20:33:

    Wygląda na to, że celem ataku są grupy usenetu, a o serwisy aukcyjne gostek zahaczył niejako przy okazji. A admini serwerów - bramek www2mail śpią.

Napisz komentarz:

Opcja komentowania dla tego artykułu została wyłączona.

Zobacz:

Poprzedni news: Wyciek danych z aukcje24.pl i polano.pl

Następny news: Pierwsza setka pękła!

 

Partnerzy:
Sklepy

Aukcje.org
Aukcje.org - RSS RSS | Aukcje.org - RSS komentarzy RSS komentarzy | Kontakt | O stronie | Polityka prywatności

Copyright © Jacek Z. Strzembkowski - wszelkie prawa zastrzeżone